Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. április. 11. csütörtök

Az ügyforgalom és azok feldolgozása is nőtt a Kecskeméti Törvényszéken

Összbírói értekezletet tartottak, ahol a 2023-as adatokat értékelték

Összbírói értekezletet tartottak április 11-én a Kecskeméti Törvényszéken, ahol elhangzott, hogy 2023-ban összesen 57 540 ügy érkezett (ez a 2022-es évhez képest 4996 üggyel több), és ez - a központi régiót nem számítva - országosan a 4. legmagasabb szám. A Törvényszéken az előző évben 57 027 ügyet fejeztek be (ez 8,4 százalékkal több, mint 2022-ben), amellyel szintén kiemelkedik az országos viszonyokat illetően.   

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinet főosztályvezetője, Dr. Csorba Zsolt Ödön arról tájékoztatott, hogy a Kecskemét és környékén táryalt ügyek egyharmada költségvetést károsító ügy. Ezek jobbára nehéz megítélésű ügyek, ennek ellenére 2023-ban 95 ilyen büntetőperes ügyet fejeztek be. Emellett fontos, hogy ezen ügyeket az időszerű ítélkezés jellemezte. 

A sajtótájékoztatón kiemelték, több nehéz megítélésű ügy esetében több ezer oldalas ítéletek születtek. Előfordult, hogy a Kecskeméti Törvényszéknek a nyomda segítségét kellett kérnie ahhoz, hogy ki tudják nyomtatni az ilyen hosszú ítéleteket.  

Dr. Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta, térségünkre a költségvetési csalások mellett a kábítószeres ügyek száma is jelentős. Az elnök hozzátette, az elhúzódó ügyek számát is csökkentették. 2020 augusztusában volt ezzel kapcsolatban egy határozott állásfoglalás az országban, hogy a hosszú éveken át elhúzódó ügyeket minél inkább leredukálják a törvényszékek, és minél több esetben szülessen ítélet. Kecskeméten ez idő alatt a felére csökkent az ilyen ügyek száma. 

A statisztika alapján a Kecskeméti Törvényszék 2023-ban pozitív évet zárt. Cél, hogy ezt idén is megtartsák, illetve az 5 éven túl elhúzódó ügyeket minél nagyobb számban befejezzék.