Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. április. 08. hétfő

Kecskemétre is jutott támogatás a Nemzeti Exportvédelmi Programból

Szijjártó Péter április 8-án Kecskeméten járt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 8-án, hétfőn Kecskeméten tett látogatást, ahol az Autoflex-Knott Kft. beruházás átadó ünnepségén vett részt. A vonóhorog alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalat 800 millió Ft-os beruházását a kormány a Nemzeti Exportvédelmi Program keretében 400 millió Ft-tal támogatta. 

A miniszter elárulta, a négy évvel ezelőtt kezdődött egészségügyi válság, a Covid-járvány komoly gazdasági problémákat okozott a világban. Ekkor döntött úgy a kormány, hogy támogatja azokat a vállalatokat, amelyek másokkal ellentétben fejleszteni, fejlődni akarnak. "Magyarországon a Covid-időszak után többen dolgoznak, mint előtte, és ezt a bravúrt nem sok ország mondhatja el magáról a világon" - mondta Szijjártó Péter, aki hozzátette, a magyar gazdaság növekedése az exportban rejlik.

Az export-világranglistát tekintve hazánk a 33. helyen áll, holott lakosságszámban csupán a 95. pozíciót foglaljuk el. A Nemzeti Exportvédelmi Program keretében 43 hazai vállalat összesen 64 milliárd forintos támogatásban részesült. Ezen támogatások nyomán olyan beruházások valósultak meg összességében 130 milliárd forintból, melyek elsősorban az export növelését célozták. 

A kecskeméti Autoflex-Knott Kft. 800 millió fortintos beruházásból (amely elsősorban eszközvásárlásból és zöldenergia fejlesztésből állt) 500 ezer euró - közel 200 millió Ft - az amerikai telephelyen hasznosult.