Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. április. 16. kedd

Vállalkozói fórumot tartottak Kecskeméten

Az eseményt a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetsége szervezte meg

Április 16-án, kedden a kecskeméti Sheraton Hotel adott otthont a helyi vállalkozói fórumnak, mely során a vármegye vállalkozói számára nyílt lehetőség, hogy szakmai előadások keretében a jelenlegi gazdasági helyzetről tanácskozzanak. A program egyben a VOSZ - Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség vármegyei szervezetének éves beszámoló gyűlése is volt. 

A gazdasági helyzetünk értékeléséről szólt a nap első előadása, melyet dr. Szabó Barna tartott. Az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza szerint Magyarországon az infláció további csökkenése várható, a munkanélküliség is csökkenni fog, valamint az újrainduló gazdasági növekedés motorja a beruházások és a háztartások fogyasztása - fellendülő vásárlóerő - lesz. 

Mint ahogyan az utánpótlás kérdése minden vállalkozás életében felmerülő téma, így ez ezen a fórumon is főszerepet kapott. Erről Bernschütz Mária generáció kutató tartott előadást. Az utánpótlás kérdését Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is előtérbe helyezte. A városvezető beszédében két fókuszterületet hangsúlyozott: az oktatás és a duális képzés fontosságát, valamint az otthonteremtést, családtámogatást emelte ki. Kecskeméten indult el a duális képzés, mely nagy sikerrel zajlik középiskolai és egyetemi szinten is, míg az otthonteremtést illetően az önkormányzat bérlakásokkal, illetve a 35 éven aluliak albérlettámogatásával segít.  

 

"Régióban kell gondolkodnunk, Kecskemétnek a környező településekkel és városokkal is szorosabban kell együttműködnie a jövőben" - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, aki hozzátette, a hasonló találkozások és együtt gondolkodások nagyon hasznosak ebben a gyorsan változó, a negyedik ipari forradalmat élő világunkban. 

A vállalkozói fórumon Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, az előző ciklusban (elmúlt 7 évben) a TOP operatív program keretében 800 létesítmény fejlesztése valósult meg a vármegyében, ebből 80 óvoda és bölcsőde. Összesen 117 milliárd forint értékben valósultak meg projektek, és 12 milliárd forint értékben iparterületek. Ez különösen az építőipar számára jelentett előnyt, de áttételesen más vállalkozások számára is fejlődési lehetőséggel bírt.