Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. április. 12. péntek

VIDEO: Megérkezett Kecskemétre az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Április 12-től néhány hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép

A repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek. A tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatér Brazíliába. 

 

A repülőgép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül. Hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható. A mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését is. Nem csupán a logisztikal támogatás gyorsasága, hanem - figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását - a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását.

A KC-390 technikai paraméterei:

  • Hajtómű típusa: IAE V2500
  • Hatótávolság: 6 019 km
  • Fesztávolság: 34 m
  • Gyártó: Embraer
  • Súly: 23 600 kg

A gép Kecskemétre érkezésekor dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára elárulta, a szállítórepülőgép akár 26 tonna rakomány szállítására is alkalmas, és azok ejtőernyővel való célba érkezését is képes végrehajtani. 

dr. Kutnyánszky Zsolt államtitkár és a gép brazil pilótája

Videó a gép érkezéséről: