Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. május. 30. csütörtök

Kecskeméten jött létre az első Egyetemi Önkéntes Pont

Akár kreditet is érhet az önkéntesség

Magyarországon az elmúlt években fokozatosan emelkedett az önkéntesség iránti érdeklődés és elköteleződés. Tavaly hazánkban az önkéntesek száma megközelítette a 340 ezret, ugyanakkor a mutatók még elmaradnak az uniós átlagtól. 2022-ben csaknem minden ötödik magyar vett részt valamilyen önkéntes tevékenységben, míg az uniós polgárok közül majdnem minden harmadik. Itthon a legaktívabbak az 50 és 59 év közöttiek, bár ma már a fiatalok is egyre többet önkénteskednek. A 2024 őszétől induló Egyetemi Önkéntes Pont (KÖZÖS.) program célja, hogy az egyetemi hallgatók önkéntes aktivitása tovább növekedjen. Ennek keretében pilot jelleggel 5 nagyváros egyetemén nyílik KÖZÖS. iroda. A tenni akaró fiatalok itt hasznos tapasztalatokhoz és értékes lehetőségekhez juthatnak, valamint tanulmányaikhoz akár plusz krediteket is szerezhetnek.

„Az önkéntes tevékenységek erősítik a társadalmi kapcsolatokat, építik a társadalmi tőkét és hozzájárulnak a szegénység, valamint a kirekesztés elleni küzdelemhez. A hosszú távú cél az, hogy Magyarországon növekedjen az önkéntesek száma és az önkéntesség kultúrája az élet szerves részévé váljon” – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

A kecskeméti Neumann János Egyetemen létrehozott, első önkéntes iroda nyitóeseményén Kovács Péter, a NIT elnöke kiemelte, hogy „a Nemzeti Ifjúsági Tanács több mint egy évtizede elkötelezett az önkéntesség értékeinek népszerűsítése mellett.” Elmondta továbbá, hogy a céljuk „a magyar fiatalok körében a tanulmányok mellett vállalt önkéntes tevékenység trendi legyen. Az Egyetemi Önkéntes Pont hálózat első irodájában egy olyan Közös. jön létre, ahol a közösségükért tenni akaró fiatalok minden lehetőséget megkaphatnak majd ahhoz, hogy segíthessenek."

A kecskeméti Neumann János Egyetem rektora, Dr. habil Fülöp Tamás kiemelte, hogy az egyetem és hallgatóik életét is átszövi a társadalmi felelősségvállalás, ezért örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez. Hangsúlyozta, hogy a szakmai felkészülés mellett jelentős járulékos nyereséget könyvelhetnek el a hallgatók. Az egyetem ösztönzőkkel támogatja a programot, illetve helyi infrastruktúrát biztosít hozzá. 

A kecskeméti Neumann János Egyetem rektora, Dr. habil Fülöp Tamás

Az első Egyetemi Önkéntes Pont létrejötte mellett a Neumann János Egyetem és a Nemzeti Ifjúsági Tanács megerősítette együttműködését és újabb megállapodást írt alá. A két intézmény kulcsfontosságú szerepet vállal a társadalmi fejlődés és a hallgatói önkéntesség előmozdításában. Az együttműködés célja egy olyan egyetemi közösség építése, ahol az önkéntesség és szolidaritás minden hallgató számára inspiráló és elérhető tapasztalattá válik.