Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. május. 14. kedd

Több mint háromezer kecskeméti diák kap ingyen notebookot

A Klebelsberg Központ által megvalósított „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” elnevezésű európai uniós projekt keretében most több mint 3 ezer kecskeméti diák juthat notebookhoz térítésmentesen. Az ingyenes digitális eszközökre a szülők és az intézmények pályázhattak. A projektben részt vehet valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, azaz állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati vagy akár magán iskola is.

 Dr. Lebanov József, a magyar Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője
Dr. Lebov József, a Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője adja át a notebookot
Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézményekben 2208 tanuló kapott informatikai eszközt – mondta Pálfi Tamás Ferenc, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, a Kodály iskola dísztermében tartott sajtótájékoztatóval egybekötött notebookátadó rendezvényen.

Dr. Lebov József, a Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt a diákok jelentős része nem tudott kellőképpen hozzáférni a tantermen kívüli digitális oktatáshoz. Mint mondta, akkor látszott igazán, hogy szükséges egy olyanfajta esélykiegyenlítés, amellyel az intézményi digitális infrastruktúrát fejlesztik, a gyerekek kezébe informatikai eszközöket adnak, a pedagógusoknak pedig továbbképzéseket biztosítanak, annak érdekében, hogy a köznevelés eredményessége, hatékonysága javuljon. 

Sokan pályáztak eddig az ingyen elvihető laptopokra

A főosztályvezető elmondta, hogy eddig 495 fenntartó jelezte a projekthez való csatlakozási szándékát. 

Hangsúlyozta: a 2023/24-es tanév tavaszi félévében több mint 193 ezer eszközt kapnak az ötödik, hatodik és a kilencedik évfolyamos diákok, valamint a köznevelési intézmények. Hozzátette, hogy az iskolák emellett az év végéig még programozható robotokat és drónokat is kapnak.

Kifejtette, hogy 2025. decemberéig 579 ezer személyes használatú oktatási célra szolgáló hordozható notebookot terveznek kiosztani, amelyből 55 ezret pedagógusok használhatnak majd. Az eszközfejlesztés a következő tanévben is folytatódik – tette hozzá a főosztályvezető.

A sajtótájékoztatón Engert Jakabné Kecskemét alpolgármestere hangsúlyozta, hogy Kecskeméten is érezték annak idején a családok, hogy mekkora problémát jelent, ha hiányzik a tanuláshoz a digitális eszköz. A város vezetése több mint 100  eszközt osztott akkor ki, hogy tudja segíteni a gyermekeket – tette hozzá.

Mint mondta, a mai világban elengedhetetlenek az ilyen eszközök ahhoz, hogy gyermekeink egyenlő eséllyel kapják meg a tudást, az ismeretanyagot.

Kiemelte a szülők és a pedagógusok felelősségét is. Mint mondta, nekik kell majd segíteni a fiatalokat abban, hogy jó célokra, a tanulásra használják a kapott notebookokat.

Az alpolgármester a kormányzatnak is köszönetet mondott azért, hogy ilyen családtámogatási rendszert biztosít a sok-sok támogatás mellett.

Fotók: Bús Csaba / baon.hu