Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. június. 24. hétfő

2023-ban 23 milliárd forintot csaltak ki a magyaroktól az online bűnözők

Fő az online biztonság

Amíg 2022-ben "csak" 9 milliárddal, addig tavaly már 23 milliárd Ft-tal lettek gazdagabbak az online csalók, és összesen ennyi pénzzel lettek szegényebbek a magyar állampolgárok online bűncselekmények következtében. A Magyar Nemzeti Bank statisztikájára Dr. Göcs László, a Neumann János Egyetem GAMF Informatikai Tanszék adjunktusa hívta fel a figyelmet. Az informatikai igazságügyi szakértő erről a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében beszélt, ahol a kamara és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezésében kecskeméti cégek képviselői, elsősorban HR szakemberek tájékozódhattak a munkavállalókat célzó csalási formákról.


Az online csalás minden korosztályt érint, éppen ezért az iskoláktól kezdve az idősotthonokig a rendőrök mindenhol jelen vannak prevenciós célú foglalkozásaikkal. Ezen az eseményen - az úgynevezett HR Klubon - a munkavállalói réteget, tehát a középkorosztályt szólították meg.
 

Mentális tűzfal - avagy a munkavállalók önvédelmi mechanizmusainak erősítése az online térben. 

Ez volt a címe a rendezvénynek, amelyen Váróczi-Bakos Rita r. őrnagy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazatóság, Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője is előadást tartott. Rádiónknak a szakember elmondta, csökkenő tendenciát mutat az online csalások száma, de ezt a folyamtot a hasonló prevenciós programokkal meg kell erősíteni. 


A legfontosabb üzenetek a következők: ne töltsünk le semmilyen programot/applikációt más kérésére a telefonunkra, ne kattintsunk rá az idegen számról érkező linkekre, ne adjunk meg semmilyen banki- vagy személyes adatot. - Ha megtörtént a baj, először a bankhoz kell fordulni, ott kell azonnal segítséget kérni, és ezután indulhat rendőségi eljárás - mondta Váróczi-Bakos Rita. 


A fő cél tehát az, hogy mindnekinek a könyökén jöjjönek ki azok az információk, amelyekkel meg tudjuk akadályozni, hogy online csalás áldozatává váljunk.