Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. június. 10. hétfő

A 2023/24-es évad legjobbjait díjazták a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Együtt a művészetért! Díjátadó Gála

Június 7-én a hosszú évek óta Oscar-gálaként várt és emlegetett Együtt a művészetért! Díjátadó Gála keretében adták át az évad legjobbjainak járó díjakat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Hagyománnyá vált Kecskeméten, hogy a nagyszabású Együtt a művészetért! Díjátadó Gálát tekintheti meg a közönség az évad emlékezetes záróakkordjaként. A jubileumi 15. gálaműsort Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője állította össze, s ezúttal is Märcz Fruzsina és Járai Máté színművészek vállalták magukra a műsorvezető szerepét a vissza- és előretekintéseken túl megannyi megható és humoros pillanatot is tartogató rendezvényen.

A Meseautó fülbemászó dalai, az Egy a párna és az Új élet vár ezúttal is felpezsdítették a hangulatot, előbbit Járai Máté, Kovács Gyopár, valamint Venczli Zóra, utóbbit Kovács Gyopár és Venczli Zóra előadásában láthatta a közönség a színház énekkari művészeivel és balett-tagozatával kiegészülve. Csodálatos duettet láthattak a nézők Bori Réka és Varga-Huszti Máté előadásában Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből, továbbá a Gianni Schicchi című operából ugyancsak felidéztek egy részletet Laczák Boglárka, Károly Kati és Schupp Gabi szereplésével, valamint a Felhangolva szereplői - most a társulattal kiegészülve - nosztalgiáztak a darabból. A Kecskeméti Nemzeti Színház balett-tagozata, a Kecskemét City Balett a magunk mögött hagyott évadban a Carmina Buranát állította színpadra, amely a gálán is elementáris erővel elevenedett meg.

A következő évad ígéretes bemutatói közül néhányból már ízelítőt is kapott, aki ellátogatott a gálára: a Leányvásár című operettből a Kettecskén hangzott el Bori Réka és Orth Péter előadásában, illetve A trón című musicalt Koltai-Nagy Balázs harangozta be az Ébredj, tavasszal. A teljes 2024/25-ös évadot Szente Vajk ismertette. Emellett természetesen nem maradhattak el a már megszokott humorforrások sem: az álhíreket idén Csapó Virág, Csombor Teréz, Fazakas Géza, Sipos Imre, Sára Bernadette, Lakatos Máté, Pál Attila, Körtvélyessy Zsolt, Szegvári Júlia, Hajdú Melinda és Hegedűs Zoltán prezentálta, míg a nézők aranyköpésein ugyancsak kacaghatott a közönség. Önálló produkciók szintén színesítették az évadzáró eseményt: a The virgin mary és a Ride the chariot című dallal az énekkar állt színpadra, Szabó Dorottya az Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem című Cserháti-slágerrel, Járai Máté pedig a Gyere te nímanddal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az est legjobban várt pillanatai minden évben, hogy elhangozzanak a díjazottak nevei. A gála támogatóinak - CabTec Kft., HÉP - Horváth Építőmester Zrt., Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., Phoenix Mecano Kecskemét Kft., Reuzál Trend Bt., Tormási Autóház Kft., Kecskemét Megyei Jogú Város - köszönhetően idén tizenegy kategóriában adtak át díjakat. Arról, hogy az elismerések kiknek a kezébe kerültek, természetesen a megszokottak szerint a közönség döntött, a díjat pedig idén Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész készítette.

A 2023/24-es évad díjazottjai:

- Legjobb női epizodista: SÁRA BERNADETTE

A díjat átadta: Berta Tibor, a CabTec Kft. cégvezetője

 

- Legjobb férfi epizodista: KOVÁCS LEHEL

A díjat átadta: Virág Éva, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. vezetői asszisztense

 

- Az évad énekkari művésze: SCHUPP GABRIELLA

A díjat átadta: Nagy Gábor Tibor, a KIK-FOR Kft. és a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója

 

- Az évad zenekari művésze: KOVÁCS MIHÁLY

A díjat átadta: Kriskó János, a Kecskeméti Televízió Múzsa kulturális magazin felelős szerkesztője

 

- Legjobb női táncművész: GÖMÖRI LARA

A díjat átadta: Tormási Attila, a Tormási Autóház Kft. ügyvezető igazgatója

 

- Legjobb férfi táncművész: PAVLESZEK LÁSZLÓ

A díjat átadta: Hajdú Tamás, a Reuzál Trend Bt. cégvezetője

 

- Legjobb kisszínházi előadás: HÁROM NŐVÉR

A díjat átadta: Seres Sára, az Együtt a Művészetért Díjátadó Gála alapítója

 

- Legjobb női főszereplő: SZABÓ DOROTTYA

A díjat átadta: Andreas Nübler, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezetője

 

- Legjobb férfi főszereplő: KOLTAI-NAGY BALÁZS

A díjat átadta: Gyenes Balázs, a HÉP - Horváth Építőmester Zrt. ügyvezetője

 

- A város kedvence: JÁRAI MÁTÉ

A díjat átadta: Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

- Legjobb nagyszínházi előadás: AZ ÉG TARTJA A FÖLDET – ERZSÉBET, A SZERELEM SZENTJE

A díjat átadta: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

 

A színház által alapított saját kitüntetést, a Latabár-díjat is odaítélte a vezetőség egy arra érdemes művésznek: a 2023/24-es évadban Bori Réka színművész munkáját méltatták vele. 

 

(Forrás: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Fotó: Benkő Emese)