Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. július. 24. szerda

30 országból érkeztek diákok Kecskemétre a shanghaji Fudan Egyetemmel szervezett közös világversenyre

Sokéves múltú versenyről van szó

A 2007-ben útjára indított Youth International Competition on Global Governance 2024 (YICGG) ifjúsági világversenyt idén a shanghaji Fudan Egyetem a Magyar Nemzeti Bank kiemelt támogatásával és a kecskeméti Neumann János Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem társszervezésével hazánkban valósítja meg ezen a héten. Az ötnapos döntő szerdai versenynapját Kecskeméten tartották a 30 országból érkezett 140 diák számára.

A versenyre a világ minden pontjáról érkezett diák, a legtöbben Ázsiából, így sokan Kínából, Dél-Koreából, Vietnámból, Kazahsztánból, Nepálból, Indonéziából, Malajziából és Szingapúrból. Az Amerikai Egyesült Államok is képviselteti magát néhány tehetséges diákkal, illetve többen Európából, Lengyelországból, Németországból jutottak be a verseny döntőjébe. Természetesen magyarok is vannak a finalisták között, a Neumann János Egyetem a budapesti Campusán folytatott mesterképzéséről delegált versenyzőket.

– Városunk számára is óriási jelentősége vannak ennek a versenynek, hiszen a Fudan Egyetem a világ legjobbra értékelt egyetemeinek egyike óriási kapcsolatrendszerrel, ide csatlakozott Kecskemét – mondta Gaál József alpolgármester. – Az innovációs verseny célja, hogy olyan megoldások szülessenek, hogy a világ jobb irányba változzon. Elsősorban fenntarthatósági és mesterséges intelligenciával kapcsolatos témakörökben dolgoznak a fiatalok, és ezek a Neumann János Egyetem portfóliójába is beletartozik – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve, hogy az Egyetem Mesterséges Intelligencia Tudásközpontjában és a Gazdaságtudományi Karon felhalmozott tudást városi és regionális szinten is felhasználják.

 

Az ötnapos verseny során a különböző nemzetiségű fiatalokat véletlenszerűen osztják 9 csapatra, és a feladatuk az, hogy innovatív javaslatokat dolgozzanak ki és mutassanak be a mesterséges intelligencia, valamint a fenntarthatóság témaköreire építve. A csapatok a közös munka során terepen végzet feladatokat is kapnak. Nemzetközi cégek munkájába, és kutatási műhelyekbe is betekinthetnek.

– Különböző kultúrákból érkező fiatalok csapatokban versenyezve igyekeznek a mesterséges intelligencia segítségével ötleteket kitalálni, projekteket kidolgozni a világ létező problémáinak megoldására. Ebben részt venni hallgatói csapattal és szervezőként is komoly megtiszteltetés egyetemünk számára – nyilatkozta Dr. habil Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

 

A kecskeméti egyetem az Eurázsia Központjával az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerét bővítve a nyugati, az európai és az ázsiai tudásközpontokban is jelen legyen. – Nemcsak egyetemünket és a várost tudjuk bemutatni ezzel a világversennyel, de újabb lépést teszünk előre a nemzetközi szakmai közéletben – mondta Dr. Kárpáti József. A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja hozzátette, az ilyen versenyek olyan távoli helyekre viszik el Kecskemét hírnevét, ahová egyébként nem jutnának el, így egyre több külföldi hallgató választja a Neumann János Egyetem angol nyelvű képzéseit.

Azzal, hogy idén a Neumann János Egyetem közreműködésével Magyarország rendezi a versenyt, hazánk olyan országokhoz csatlakozik, mint Kína, Kazahsztán, Indonézia vagy Olaszország, ahol korábban szintén kidolgozásra kerültek innovatív megoldások.

A világverseny péntekig tart. A szakmai zsűri az egész hét folyamán együtt mozog a diákokkal, akik a hét második felében prezentálják projektjeiket. Bár pénteken győztest hirdetnek, Dr. habil Fülöp Tamás rektor nyitóbeszédében a hallgatóknak hangsúlyozta, a győzelemnél fontosabb, hogy a legtehetségesebb fiatalok egymástól tanuljanak, és merjék ötleteikkel a világot jobb irányba terelni.