Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. július. 11. csütörtök

Irodalmi pályázatot hirdetett a Magyar Vakok és Gyengénlátók megyei szervezete

"Jeles napjaink!" – irodalmi pályázat

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a Fény Alapítvánnyal együttműködve pályázatot hirdet látássérült szerzők részére. A pályázatra várnak műfaji megkötés nélkül, minden olyan művet, mely a legszebb ünnepekről szól.

A szervezők arra kérik a jelentkezőket, hogy merüljenek el az ünnepek világában, és írják meg kedvenc emlékeiket. Bármilyen prózai műfajban lehet alkotni: legyen szó novelláról, esszéről, meséről, lényeg hogy az ünnep hangulata legyen megragadva. 

A vak és gyengénlátó emberek között sokan vannak, akik nemcsak olvasni szeretnek, hanem írni is. Ezért gondoltak arra, hogy felidézzék együtt az elmúlt „Jeles napjainkat”, amely kinek-kinek fontos esemény, kellemes emlék az életében.

A pályázaton részt vehetnek mindazon 18 éven felüli, Magyarországon vagy a határainkon túli magyar nyelvterületen élő vak, illetve gyengénlátó személyek, akik bármely látássérülteket tömörítő szervezet, szövetség, egyesület tagjai, vagy más módon igazolni tudják látássérültségüket.

A pályázat fődíja:

 • 3 nap és 2 éjszaka wellness pihenés
 • II. helyezett: 50 000 Ft értékű ajándékutalvány
 • III. helyezett: 30 000 Ft értékű ajándékutalvány
 • Valamint további értékes nyeremények!

A díjakat az alábbi támogatóink ajánlották fel:

 • Fény Alapítvány
 • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
 • Kecskeméti Szent László Lions Club
 • Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete
 • Alko-Soft Nonprofit Bt.
 • Montázs Magazin

Részvételi feltételek:

1. A pályázónak rendelkeznie kell:

- az MVGYOSZ bármely tagegyesületénél kiállított, érvényes tagsági igazolvánnyal, vagy

- valamely határainkon túl működő látássérülteket tömörítő szervezet, szövetség, egyesület vezetőjének igazolásával, vagy

- a látássérültség okán megállapított ellátásról szóló határozattal, vagy

- szemészorvos látássérültséget igazoló hivatalos dokumentumával.

2. A pályázat nyelve: magyar

3. A pályázaton minden 18. életévét betöltött látássérült személy pályázhat.

4. A pályázaton minden alkotó legfeljebb három eredeti, saját művel pályázhat. Olyan pályaművet nem fogadnak el, amely előző években meghirdetett pályázatokra már beküldésre került! Műfaji megkötés nincs. Tartalmi megkötés, hogy a pályamű „Jeles nap”-ról szóljon, ami lehet bármilyen nevezetes nap!

5. A pályamű maximális hossza írásonként: szóközökkel számítva 6000 karakter

6. A pályaművet Word formátumban kérik benyújtani. Figyelem! A pályaművet tartalmazó fájl nem tartalmazhat személyes adatot pl. név!

7. A pályázat jeligés. A pályázatokat elektronikusan, e-mailben, a jelesnapjaink@bacsvakok.hu címre kell benyújtani. A pályamű beérkezésekor a pályázó visszaigazoló e-mailt kap.

8. A pályaművet (Word formátumban) az e-mailhez kell mellékelni, a fájl neve a pályázó által választott jelige legyen. Emellett a pályázóknak a pályamű beküldésekor az e-mail szövegében meg kell adniuk nevüket, életkorukat, lakcímüket, telefonos és e-mailes elérhetőségüket, valamint az általuk választott jeligét. Kérik, hogy a jeligét a pályaművet tartalmazó fájlba is írják be.

9. A pályázóknak az e-mail szövegében nyilatkozniuk kell továbbá arról, hogy látássérültek, illetve, hogy látássérültségüket mely dokumentummal tudják igazolni. Igazolásként elfogadható az MVGYOSZ bármely tagegyesülete által kiállított tagsági igazolvány, a látássérültség okán ellátást megállapító határozatok, valamint szemészorvos által kiállított szakvélemény is. Az igazoló dokumentum benyújtását valamennyi pályázótól kérik. Határon túli pályázók esetén kérik, hogy látássérültségüket lehetőség szerint magyar nyelvű dokumentummal, ennek hiányában a helyi látássérülteket képviselő egyesület vezetőjének nyilatkozatával igazolják.

A pályaművek beküldési határideje: 2024. szeptember 30.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése:

 • 2024. október 18. (péntek) a fehérbot nemzetközi napja
 • Helyszíne: Katona József Könyvtár Kecskemét - 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.

A beérkezett pályaműveket öttagú zsűri bírálja el, és választja ki közülük a díjazott alkotásokat.

A zsűri tagjai: 

 • Selmeczi Tibor irodalmár, humorista,
 • dr. Baranyiné Miks Mária író, költő,
 • Harsányi Zsuzsanna festőművész, művész-tanár,
 • Weninger Endréné Pécsi Erzsébet szerkesztő, újságíró,
 • Sztakó Krisztina amatőr író, költő

(fotó: erettsegi.com)