Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. július. 29. hétfő

Kamionhúzás, autóemelés, sziklanyomás – erős emberek versenyeztek Kecskeméten

Kecskeméten, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban rendezték meg az Erős Emberek Nemzetközi Versenyét 2024. július 27-én, szombaton.

A kecskeméti Erős Emberek Nemzetközi Versenyét ifj. Fekete László világbajnok erőember szervezte, míg a versenybíró édesapja, Fekete László volt. A Fekete-család úttörő Magyarországon a natura versenyeket illetően, ami azt jelenti, hogy csak doppingmentes versenyzőket engednek küzdeni. Az erőembereket doppingtesztekkel, vizeletmintákkal folyamatosan ellenőrzik is.  

Ezt Fekete László is kiemelte nyitóbeszédében. – Nevünk garancia a doppingmentességre. Nem szeretem, ha nem adják meg az esélyegyenlőséget, és az dönt az erőemberek között, hogy ki milyen szereket használ – mondta a sportág magyar legendája, akinek a nevéhez már 20 éve világrekord fűződik azzal, hogy egy fél méteres állványra fel tudott emelni egy 232,5 kg-os golyót.

Golyóemelés a kecskeméti versenyen is volt. Ezzel a számmal nyitott a nemzetközi versenyzősereg – a nyolc csapatból a legtöbb magyar volt, de érkeztek Szlovákiából és Csehországból is. A kőgolyóemelésnél a feladat az volt, hogy a két fős csapat valamely tagja egy perc alatt átemeljen egy 110, egy 130, majd egy 150 kg-os golyót egy 1,25 méteres állványon.

 

Ezt követte a traktorgumiforgatás, amely során a 400 kg-os tárgyat négyszer meg kellett forgatni, majd egy 220 kg-os súlyt egy háromszintes dobogó tetejére felküzdeni. A harmadik versenyszám során egy 100 kilós kockát kellett 25 méteren keresztül cipelni, majd szintén egymázsás – úgynevezett sziklát, egy fémből készült tárgyat – kellett fej fölé kinyomni. Az utolsó előtti sorozatban egy autót kellett egy kerettel minél hosszabban a levegőben tartani, ez nagyjából 250 kg-os emelést jelentett, majd a záró szám volt a leglátványosabb és a szurkolók által legjobban várt esemény, hiszen jöhetett a kamionhúzás.

 

A jó hangulatú eseményen ketten képviselték Bács-Kiskun vármegyét, Horváth József „Joki” kecskemétiként hazai pályán emelhette a nagy tömegeket. A felvidéki Vajda Péterrel az oldalán a nyolc csapatos versenyt az ötödik helyen zárták. Jokit molinóval és hangos szurkolással támogatták a drukkerek, akiket a versenyző fényesebb eredménnyel szeretett volna megörvendeztetni, de összességében ez is szép eredmény a hírös városi sportoló számára. – A küzdősportokban nőttem fel, de szűk egy éve már erőemeléssel foglalkozom. Ez jobban tetszik, mert nem tudok más emberekben kárt okozni. Célom, hogy folyamatosan fejlődjek és hamarosan én is a győztesek között legyek – mondta hírportálunknak Horváth József „Joki”.     

Horváth József "Joki"

A másik Bács-Kiskun vármegyei sportoló, Bakos Alex aranyéremmel gazdagodott, hiszen a szintén felvidékről érkező Csizmadia Ferenccel alkotott csapata érte el a legtöbb pontot az öt versenyszámban. Győzelmük nem meglepetés, hiszen zsinórban az ötödik ilyen versenyüket nyerték meg, ráadásul úgy, hogy az előző héten Szegeden szervezett megmérettetésen Bakos sérülés miatt nem vehetett részt, ám Csizmadia egyéniben ott is első lett. – Azzal a céllal érkeztünk Kecskemétre, hogy barátaink és rokonaink előtt győzelmet arassunk. Örülök, hogy az elmúlt hónapokban jó formát mutatunk, és rendre szép eredményekkel zárjuk a versenyeket – mondta a nemesnádudvari Bakos Alex, aki Baján készül versenyeire.

Ifj. Fekete László a verseny végén szintén hangsúlyozta, nagyot küzdenek azért, hogy minél többen csatlakozzanak közösségükhöz, és doppingmentesen űzzék ezt a sportágat. – Sok fiatal azonnal eredményt akar elérni, nem edz türelmesen és különböző szerek hatására nagy súlyok felemelésére képes. Ez nem fér bele az értékrendünkbe, ezért szervezünk évente 12-16 ilyen versenyt, hogy népszerűsítsük a naturát, a doppingmentes sportolást. Nagy öröm számomra, hogy Kecskeméten többszáz szurkoló volt kíváncsi az erős emberekre – nyilatkozta ifj. Fekete László, aki testvéreivel és édesapjával együtt 27 világbajnoki címet szerzett Magyarországnak.

A Fekete-család egyébként sokat lobbizik nemzetközi szinten annak érdekében, hogy ez a különleges sportág legalább bemutató versenyként már a következő, 2028-as Los Angeles-i olimpián része legyen a programnak.