Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. július. 24. szerda

Magyarország legmodernebb pályáját adták át a Széktói Stadionban

Vasárnap a Fehérvár ellen felavatja az új pályatestet a KTE

A pályatestet július 24-én, szerdán, négy nappal a 2024/25-ös szezon kezdete előtt hivatalosan is átadták. 

2023. augusztus 23-án született meg az MLSZ határozata, mely lehetővé tette a pályatest átépítését és korszerűsítését a kecskeméti futballstadionban. Az ehhez szükséges önrész biztosításáról a kecskeméti közgyűlés még tavaly decemberben döntött, és mintegy 300 millió forintos forrást biztosított a Széktói Stadion fejlesztésére. A projekt a TAO-program keretein belül valósulhatott meg, ez egyben azt jelenti, hogy a forrás 70 százaléka a társasági adójukat biztosító cégek segítségével került összegyűjtésre, míg az önkormányzat az ezen felüli költségeket, kiemelten a 30 százalékos önrészt biztosította.

A munkálatok a bajnoki szünetben azonnal elkezdődtek, és a határidőket betartva, időben elkészült a fejlesztés. A Széktói Stadionban utoljára 2009 augusztusában cserélték le a gyepszőnyeget, megérett tehát a cserére, hiszen extrém mennyiségű csapadékot a pálya nem bírta el több mérkőzésen sem. 

Csúcsminőséget képvisel az új pálya

Dr. Filus Andor, a KTE ügyvezetője elmondta, UEFA méreteknek és minőségnek megfelelő pályát építettek. A pálya teljesen alá van csövezve, és a heti mérések alapján a nemzetközi előírásoknál is jobb besorolású a vízelvezetése. A beruházásnak köszönhetően a pályafűtést is megoldották, ráadásul egyedi módon, hiszen a stadion (nemcsak a pálya, hanem az épület is) az új kecskeméti biomassza fűtőműre csatlakozott rá, így biztosítva a zöldenergiát. 

A pályát északi irányba egy méterrel arrébb vitték, hogy a játékoskijáróval teljesen szemben legyen a felezővonal. A TV közvetítések és a VAR-rendszer miatt az új paramétereket még fel kell mérni, de minden készen fog állni vasárnapra, amikor a Kecskemét a Fehérvár ellen megkezdi az új szezont. Lévén, hogy ez Magyarország legfrisebb pályája, a mérések alapján jelenleg ez a legjobb minőségű is!  

A pályával kapcsolatos legfontosabb információkat sajtótájékoztató keretein belül dr. Filus Andor ügyvezető, Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója, valamint Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia közölte. A sajtótájékoztató itt meghallgatható: 


 

Balról jobbra Vámos Tibor, Szemereyné Pataki Klaudia és dr. Filus Andor