Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. július. 02. kedd

Új szoftver, új szolgáltatások a kecskeméti könyvtárban

30 éves rendszert váltottak le

Július 2-án a kecskeméti Katona József Könyvtárban bejelentették, hogy az elmúlt hetek munkája hamarosan beérik, és új szoftverre áll át az intézmény. Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet könyvtárigazgató ismertette, hogy az új, Monguz Kft. által kifejlesztett szoftver megkönnyíti a könyvtárosok munkáját és kényelmesebbé teszi a könyvtárlátogatás élményét. Az új rendszer miatt október környékétől ingyenes könyvtári regisztrációhoz lesz kötve a könyvtárlátogatás. 

– Az új szoftver lehetővé teszi, hogy a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett online tartalmakhoz jussanak az érdeklődők, akár okostelefonon keresztül is. A közösségépítés, helytörténeti, turizmushoz, oktatáshoz és közművelődéshez köthető területek támogatását is el lehet ezzel érni. A cél a könyvtárban felgyülemlett tudás hasznosítása – hangsúlyozta Czoboly Miklós, a Monguz Kft. ügyvezetője. 

Hosszútávú terv az is, hogy könyvkölcsönző automatákat hozzanak létre a város több pontján. Ennek az informatikai háttere adott. 

A bejelentésen részt vett Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is, aki gondolatmenetét azzal kezdte, hogy a változások évtizedét éljük. – Ha a változást nem tudjuk elfogadni, vele együtt haladni, akkor komoly problémák elé nézhetünk. Kecskemét társadalma, ahogy az életünk is, folyamatosan változik, nekik új kínálatot és szolgáltatásokat kell biztosítanunk. Teljesen új típusú könyvtári szolgáltatásokra van szükségünk digitalizált formában, ezt segíti elő a szoftverváltás – mondta a városvezető. 

Az eseményen elhangzott, hogy a könyvtár és a Kecskeméti Médiacentrum együttműködési megállapodást kötött egymással, melynek legfontosabb eleme, hogy a Kecskeméti Televízió majd' fél évszázados archív anyagait feldolgozzák, digitalizálják. A KTV felvételei így mindenki számára elérhetővé válhatnak. 

Nemcsak online, de infrastrukturálisan is fejlődik a könyvtár, hiszen újranyílik a Könyvtári Kávézó. A vendéglátóipari egység a pandémia és az energiaválság miatt nehéz időszakon ment keresztül, de most új üzemeltetővel várhatóan júliusban megnyitják a kapukat. Mindez személyes kapcsolatépítésre, új kulturális terek felhasználására nyújt kiváló lehetőséget.