Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. szeptember. 05. csütörtök

Megérkezett a KC-390 szállítórepülőgép – VIDEÓVAL

Szeptember 5-én landolt Kecskeméten a különleges gép

Végleg megérkezett Magyarországra, azon belül a kecskeméti repülőtérre az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép. A gép áprilisban járt már nálunk, két hetet töltött el Kecskeméten, azonban a gyártási munkálatok befejezésére visszatért gyártási országába, Brazíliába.

 

A Magyar Honvédség két Embraer KC-390 típusú szállítórepülőgépet szerzett be, ezzel a honvédség újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén. Akár 26 tonna hasznos terhet is képes szállítani a repülőgép, amely alkalmas lesz légi utántöltésre, tehát akár Gripenek levegőben történő tankolására is.

A légi utántöltés mellett fontos szempont volt a gép kiválasztásánál a nagy tömegű teher szállítása, és ezzel együtt annak ejtőernyővel történő célba juttatása. A KC-390-hez hasonló képességekkel a Magyar Légierő eddig nem rendelkezett. Ez egy új korszak kezdetét jelenti, csakúgy, mint a harci repülőgépek esetében történt a Gripenek érkezésével.

 

És ha már Gripenek, a kecskeméti sajtóeseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elárulta, a légierő flottája 4 Gripennel fog gazdagodni a közeljövőben. A KC-390 katonai szállítórepülőgép érkezésével kapcsolatban a miniszter elárulta, a honvédség újabb mérföldkőhöz érkezett. – Magyarország új haderőt épít, és ennek elsődleges célja a légvédelem fejlesztése. NATO-vállalásként és hazánk védelme érdekében a nehézdandár fejlesztését is folytatni fogjuk többek között új, páncélozott eszközök beszerzésével. A KC-390 katonai szállítórepülőgép komlex feladatokat tud ellátni, ez teszi egyedülállóvá ezt a gépet – mondta Kecskeméten a honvédelmi miniszter, hozzátéve, Magyarország már 2020-ban megkötötte a gyártó országgal, Brazíliával a szerződést, ezzel régiónkban elsőként, Európában Portugália után másodikként lépett ez ügyben, de azóta számos másik európai ország is elkötelezte magát a KC-390 mellett.

 

A szállítórepülőgép megérkezése videón: