Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. szeptember. 27. péntek

Megújult a Kodály Intézet – videóval

Kecskemét legrégebbi épülete

2024. szeptember 27-én lezárult egy hosszú folyamat, elkészült a 2018-ban elkezdett Kodály Intézet felújítása Kecskeméten. Az épület a Modern Városok Program keretében 4,2 milliárd forintból újult meg. 

A világhírű Kodály módszert mostantól 5 terem helyett 19 teremben, modern és egyben hagyományőrző körülmények között tanulhatják a tehetséges diákok. 

Az idei lesz az intézmény 50. tanéve, hiszen az épületben 1975-ben alakult meg a Kodály Intézet. A tanévet az új épületben 17 országból 53 diákkal kezdik meg. Érkeztek Kecskemétre Chiléből, Brazíliából, Portugáliából, Görögországból, valamint Japánból, Kínából és Koreából is hallgatók. 

A Kodály Intézet Kecskemét legrégebbi épülete

Az épület felújítását természetesen régészeti ásatásokkal kezdték. A régészek megállapították, hogy az épület már Mária királyné korszakában is fontos pontja volt a városnak, egy kereskedelmi központnak számított akkoriban. Nem véletlen, hogy a felújítás során erre is figyeltek, és létrehoztak egy régészeti bemutatótermet. 

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia a Kodály Intézet régészeti bemutatótermében

– Ezzel az épülettel építészetileg és kulturálisan is fontos értékmegőrzésre, értékteremtésre tettünk szert – mondta köszöntőjében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. – A Kodály Intézetben zajló oktatás a városi zeneoktatás csúcsa, de ne feledjük, Kecskeméten 41 kórus van, az iskolákban mintegy kétezer diák tanul ének-zenét 150 pedagógus által. Naponta tehát többezer ember énekel Kecskeméten – tette hozzá a városvezető. 

A Kodály Intézet avató ünnepségén többsoron elhangzott, hogy ez egy nemzetközi jelentőségű szellemi műhely, amely Kodály egyedülálló zenepedagógia módszerét népszerűsítve nemcsak Kecskemét, de Magyarország hírnevét is viszi a világban. 

VIDEÓN A FELÚJÍTOTT KODÁLY INTÉZET: 

A Kodály Intézet kórusa