Rádió 1 GongHallgassa élőben!

null
Hírek  /  2024. szeptember. 02. hétfő

Svájci Napok Kecskeméten

és Helvécián

Szeptember 6-8. között Helvécián, szeptember 9-14. között Kecskeméten rendezik a Svájci Napok rendezvénysorozatot. A programot a térségünkben először szervezik meg, viszont Magyarországon korábban már volt Debrecenben, Pécsett és Veszprémben is. A cél, hogy a helyiekkel találkozva bemutassák a svájci kultúrát, kapcsolatokat építsenek. 

A program ismertetése előtt a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz közölte, az Európai Unió Svájc 4. legfontosabb kereskedelmi partnere, és ebben a félévben Magyarország az EU soros elnöke. Magyarország és Svájc között jelentős a gazdasági kapocs: 900 privát svájci vállalat van országunkban mintegy 30 ezer munkahellyel, ezzel Svájc a 7. legnagyobb beruházó hazánkban. 

Fontos kapcsolatok jellemzik Kecskemétet és Helvéciát Svájccal. Ahogyan a sajtóeseményen fogalmaztak, a megyeszékhely a gazdasági jelent, Helvécia a történelmi múltat jelképezi Svájc vonatkozásában. Utóbbi települést ugyanis 1892-ben egy svájci tanító alapította meg szőlőtermelő területként, míg Kecskeméten az első nyugati tőkések svájciak voltak, általuk indult meg a város külföldi nyitása és lett megalapozva a jelenleg is tapasztalható gazdasági sokszínűség és minőség. 

A Svájci Napok eseménysorozat minden eleme ingyenes és bárki számára nyitott. A helvéciai szüreti napok keretein belül szeptember 6-án indul a program, majd a jövő hét folyamán Kecskemét számos pontján elérhetők lesznek a rendezvények. Helvécián a nagykövet közreműködésével svájci sajtot fognak készíteni, amit bárki megkóstolhat. 

Kodály városában a zenének fontos szerepe van, ehhez a programsorozat a svájci alpesi kürtösök fellépéseivel járul hozzá, több iskolába is ellátogatnak a svájci zenével. Az Otthon Moziban lesz ingyenes filmvetítés is. Az egyetemen ki lesz állítva egy svájci pavilon, ahol a svájci gazdaságot, innovatív megoldásokat mutatják be a hallgatóknak. Szeptember 14-én regisztrációhoz kötött (a Facebookon kell regisztrálni, de a program ingyenes) svájci pikniket tartanak a Phoenix Mecano telephelyén, ahol svájci sajtokat, csokoládét és borokat kóstolhatnak az érdeklődők. 

Az ingyenes programokról ide kattintva lehet tájékozódni. 

A programok és a svájci kapcsolatok jelentőségéről Kecskemét polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát kérdeztük: 

Balról jobbra: Szemereyné Pataki Klaudia (Kecskemét polgármestere), Jean-Francois Paroz (Svájc magyarországi nagykövet ura), Balogh Károly (Helvécia polgármestere)